Шестият ядрен опит на Корейска народнодемократична република (КНДР) е заплаха за цялата международна общност и е напълно неприемлив. Това заяви днес премиерът на Япония Шиндзо Абе, цитиран от ТАСС и БТА.

"Ядреният опит на Северна Корея е откровено и грубо нарушение на действащите резолюции на Съвета за сигурност на ООН и е сериозна заплаха за сигурността на района и цялата международна общност", се подчертава в изявлението на японския премиер.

Генералният секретар на японското правителството Йошихиде Суга заяви, че вариантите за санкции срещу Северна Корея в отговор на новия ядрен опит, направен от Пхенян, включват ограничения в търговията с петролни продукти.

Днес КНДР съобщи за успешен опит на водороден заряд, който може да се използва като бойна глава за междуконтинентални балистични ракети. Според оценки на японски и южнокорейски сеизмолози силата на "изкуственото" земетресение е близо 10 пъти по-голяма, отколкото аналогичен земен трус, регистриран през 2016 година, когато Пхенян потвърди, че е извършил петия си ядрен опит.

Пекин енергично осъди новия ядрен опит, извършен днес от Северна Корея, и призова настоятелно Пхенян "да спре изостря ситуацията с жестове, които не са в негов интерес".

Северна Корея "пренебрегна общото противопоставяне на международната общност и направи нов ядрен опит. Китайското правителство е твърдо против и енергично осъжда" това действия, се посочва в комюникето на китайското външно министерство.

Южна Корея заяви, че предизвикателният шести ядрен опит на Северна Корея трябва да срещне възможно най-твърда реакция, включително и санкции на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде поставена тази страна в пълна изолация, предаде Ройтерс.

Сеул и Вашингтон освен това обсъждат разполагането на американски стратегически военни съоръжения на Корейския полуостров, след като Северна Корея пренебрегна предупрежденията на международната общност и днес по-рано направи най-мощния си ядрен опит досега. Това заяви, южнокорейският съветник по националната сигурност Чхун Ею-йон.

Русия призовава всички страни незабавно да се върнат на масата на преговорите по ядрения проблем на Корейския полуостров, които според нея, са единственият изход от ситуацията. Това се посочва в декларация на руското външно министерство във връзка със съобщенията за нов ядрен опит на Корейската народнодемократична република (КНДР), предаде ТАСС.

"Потвърждаваме готовността си за съвместни усилия в тази насока, включително в контекста на изпълнението на руско-китайската "пътна карта", се допълва в декларацията.

Продължаването на действията на КНДР, които подкопават режима на неразпространение на ядреното оръжие, носят със себе си сериозни последици за самия Пхенян, се посочва още в декларацията на министерството на външните работи на Русия.

"Не може да не предизвиква съжаление фактът, че ръководството на КНДР с действията си, насочени към подкопаване на режима на неразпространение, създава сериозна заплаха за мира и сигурността на Корейския полуостров и в целия регион", се допълва в декларацията на руското външно министерство.

България осъжда шестия ядрен опит на КНДР

Министерството на външните работи на България осъжда остро извършения днес от Корейската народно-демократична република (КНДР) шести по ред ядрен опит. Това се посочва в позиция на ведомството.

Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. България категорично осъжда подобни действия, които водят до допълнително повишаване на напрежението в региона и представляват заплаха за световния мир и сигурност.

Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път, пише в позицията на МВнР.